Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Cultuurconnectie ontvangen? Schrijf je in!

Deel via social media

'Kwaliteit in beeld': naam geharmoniseerd certificeringskader bekend gemaakt

1 maart 2018
Na de enthousiaste ontvangst en goedkeuring door de achterbannen van Cultuurconnectie en onze samenwerkingspartners, was het pad geëffend voor de ingebruikname van het nieuwe geharmoniseerde certificeringskader, dat het bestaande CultuurKeur gaat vervangen. Een van eerste de stappen op dat pad was het kiezen van een nieuwe naam en daarvoor werd in december van het vorige jaar al een prijsvraag uitgeschreven. Doel was een aansprekende titel te vinden, die recht doet aan de waarde van kwaliteitszorg en het open karakter van het kader uitdraagt; ook organisaties die nog niet deelnemen, moeten zich uitgenodigd of aangesproken voelen.

Inmiddels heeft de stuurgroep uit de vele inzendingen een winnaar gekozen. Het is geworden: 'Kwaliteit in beeld - Certificeringskader voor bibliotheekwerk, cultuur en taal'. De winnende inzending kwam van Artiance uit Alkmaar. Directeur van Artiance, Rob Bangert, vertelt in een interview met Cultuurconnectie hoe hij tot de naam is gekomen en welk belang hij hecht aan dit kwaliteitszorgsysteem. Artiance wint met hun inzending een gratis certificering; "een welkom gebaar, want Artiance maakt zich weer op voor her-certificering aan het eind van 2018 onder het vernieuwde kader", aldus Rob Bangert.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB), die als uitvoeringsorganisatie van het nieuwe kader optreedt, zal na deze stap ook haar eigen naam gaan actualiseren, om zo recht te doen aan de diversiteit van de verbrede auditeegroep. In afwachting van de formele afhandeling door het bestuur en betrokken partners treedt de SCOB vanaf nu al met de beoogde nieuwe naam naar buiten: Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal i.o. ('in oprichting').

Daarnaast zullen in de komende maanden alle praktische zaken gerealiseerd worden, zodat medio 2018 het certificeringskader én de uitvoeringsorganisatie in naam en beeld tijdens een officiële lanceringsbijeenkomst aan de wereld zullen worden voorgesteld.

Wie vragen heeft over 'Kwaliteit in beeld' of het implementatietraject tot medio 2018, kan contact opnemen met Jan-Willem Kluën, projectmanager bij Cultuurconnectie (jw.kluen@cultuurconnectie.nl). Organisaties die nu al van start  willen gaan met een certificering voor het keurmerk 'Kwaliteit in beeld' kunnen hiervoor ook contact opnemen met Willem Camphuis, directeur van de SCOB (directie@certificeringob.nl).

meer