Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van Cultuurconnectie ontvangen? Schrijf je in!

Deel via social media

'Cultureel vermogen': nieuwe woorden voor het belang van cultuureducatie en -participatie in Nederland

26 februari 2018


In opdracht van de directies van de Centra voor de kunsten van de vier grote steden is een richtinggevend stuk verschenen dat antwoorden geeft op vragen over het belang van cultuureducatie en -participatie in Nederland. Dit stuk kan als bron dienen voor een gesprek tussen instellingen en beleidsmakers en biedt stof tot nadenken voor kunst- en onderwijsprofessionals. Cultuurconnectie en het LKCA ondersteunden de ontwikkeling van dit stuk.

Vragen die aan bod komen

  • Wat is het belang van cultuureducatie en –participatie voor de moderne samenleving?
  • Hoe kunnen we daarover goed met elkaar spreken?
  • Wat bedoelen we met de 'waarde' van cultuureducatie?
  • Wat zijn de 'culturele competenties' die jonge mensen nodig hebben?
  • Wat is een goede basis voor beleid?

Korte inhoud
De auteurs brengen de begrippen cultuur, kunst, educatie en participatie samen in de term cultureel vermogen. Vervolgens beschrijven zij de vier noodzakelijke bouwstenen van cultureel vermogen. En tot slot doen zij een voorstel over de waarde van cultuureducatie in de moderne samenleving.

"We willen hiermee het gesprek over de inrichting van cultuureducatie in ons land verder helpen. Een nieuw, samenhangend denkkader voor cultuureducatie, waarin de begrippen consistent worden gepresenteerd, is nodig."

Vervolg
Het stuk is een waardevolle bron voor het gesprek tussen beleidsmakers, instellingen en stakeholders. Maar het biedt ook stof tot nadenken voor kunst- en onderwijsprofessionals.

De komende maanden gaat Cultuurconnectie, samen met het LKCA en andere partners, werken aan een publieksversie die vervolgens kan worden gebruikt in de verschillende campagnes over de inrichting van cultuureducatie en -participatie in ons land.


Download
Via deze link is het document in PDF-format te downloaden.

meer